BALI - KĄ REIKĖTŲ ŽINOTI PRIEŠ TEN VYKSTANT? 1 dalis.

BALI,
Labiausiai lankoma Indonezijos sala, tačiau visi kas čia buvote suprantate kodėl, o būsimieji lankytojai - tikrai suprasite. 
Puikus oras, skanus maistas, nuolat ore tvyranti harmonija ir visuomet besišypsantis vietiniai žmonės. Nesvarbu ar jums įkyriai siūlys savo taxi paslaugas ar rimtu veidu bandysite derėtis dėl tinkamos kainos už tam tikrą dalyką. Ką išvis vertėtų žinoti apie Bali prieš jį aplankant ir ko tikėtis?

LEIDIMO ĮVAŽIUOTI Į ŠALĮ PILDYMAS LEKTUVE.
Neatsimenu tikslaus pavadinimo, tai vadinsiu taip. Nesijaudinkit, į šalį jus įleis, tik jei viršysite leistinų turėti dalykų normas, galite sulaukti papildomos patikros oro uoste. Šiuo atvėju kalbu apie turimą cigarėčių, alkoholio kiekį. Tabako gaminių vienas žmogus gali turėti nedaugiau nei 400 vienetų (dvi pakuotes po 10 pakelių). Alkoholio galima turėti nedaugiau du butelius. Mėgstantiems šampaną rekomenduočiau jo nusipirkti oro uoste, mat restorane(nesvarbu pigus ar brangus) už butelį putojančio teks mokėti daugiau nei 100 eurų, nors jo vertė Europoje bus mažiau nei dvidešimt eurų :) Taip pat, tiesiog parašysite kiek turite bagažo. 

VIZA.Daugeliui Europos šalių vizos yra nemokamos vieno mėnesio laiko tarpui(Lietuviško paso turėtojams taip pat). Tad jei planuojuojate čia kelionę mėnesiui - sveikinu, viza jums nekainuos, tačiau aš Balyje leidžiu vieną mėnesį ir tris dienas - teko moketi apie 30 eurų už pirmą mėnesį, už kitas tris dienas teks mokėti tiek pat, tačiau antro mėnesio vizą turėsiu išsiimti spec. agentūroje ir ją gauti užtruks apie 7 dienas. Be to, vykstant į Indoneziją jūsų pasas turi galioti daugiau nei 6 mėnesius. 

GRYNIEJI Išeinant iš oro uosto rekomenduoju išsikeisti grynųjų pinigų. Tik nedarykite to pirmoje pasitaikiusioje oro uosto keitykloje, nes euro valiutos vertė bus daug mažesnė ir pritaikys keitimo mokestį, o paėjus toliau rasite didesnę valiutos vertę ir mažesnius mokesčius. Kai pinigus keisitės mieste, mokesčiai už keitimą neturi būti taikomi - jei jie yra, paprasčiausiai ieškokite kitos vietos ir visada internete stebėkite euro vertę rupijomis, taip atrasite vietą, kurioje labiausiai apsimokės keistis pinigus. Čia galite rasti keityklų, kurioje euro vertė bus 15,000 rupijų,o paėję toliau pamatysite  16,500 rupijų euro vertę. Ir visada klauskite '' no taxes and commisions?'', nes kaip ir minėjau - jų būti neturi :).
Ir visada telefone susiskaičiuokite pagal rupijų sumą ant lentos, kiek eurų turite gauti, juos gavę perskaičiuokite. Ir žinoma, niekada neduokite savo pinigų, kol rankose nelaikote savo tikslios gautos sumos.

TRANSPORTAS.Tik išėję iš oro uosto būkite pasiruošę būti apsupti frazių ''taxi?'', ''need a ride? best price for you'' ir kai paklausite kokia kaina iki jums reikiamos gatvės - paprašys dešimt eurų, galbūt net daugiau. Nesvarbu, kad jums tereikia važiuoti vos kilometrą su pusę. Labai erzinantis dalykas yra derėtis, tačiau nebijokite ir negailėkite to daryti (aišku kaina turi būti tinkama tiek jums tiek jūsų būsimam vežėjui). Siūlykite mažiausią kainą - jie nusijuoks, bandydami jus nukautuoti psichologiškai, kad pasirinkote juokinga kainą. Tada jie galimai ją truputį nuleis, jus truputį pakelkite ir dėl vežimo kainos turėtumete susitarti. Jei ne - apsimeskite, kad nueinate, jie seks iš paskos ir nuleis kainą. Šitoks pirkimo būdas galioja visame Balyje. Nesvarbu ar norite kelionės su taxi ar perkate daiktą iš gatvės parduotuvėlės. Nors dėl transporto labiausiai rekomenduočiau išsinuomuoti motorolerį (mažesnio kainą dienai turėtų būti 60,000 - 75,000 rupijų, didesnis kainuos apie 100,000 rupijų). Visada rekomenduočiau imti tik didesnį, taip keliauti bus daug patogiau. Ir nepamirškite,kad eismas čia vyksta kairiąją puse ir yra labai, labai chaotišas. Nors keliaudami su motoroleriu visur nuvyksite daug greičiau nei su mašina ir įspūdžiai nusukus nuo kelio ir užtikus nuošalų krioklį bus daug įspūdingesni :) .


Komentarai

Populiarūs įrašai